سفارش تبلیغ
صبا ویژن

تاثیر رنگ در دکوراسیون داخلی

 

رنگ در دکوراسیون داخلی

معماران و طراحان داخلی به هنگام طراحی، ساختمان را از نظر فرم، فضا، نور، بافت و رنگ مورد بررسی قرار می دهند، اما متأسفانه یکی از اجزایی که کمتر مورد توجه قرار می گیرد، رنگ است. برای اینکه تأثیرات رنگ از همان ابتدا بر کل طراحی مشخص شود، باید آن را به عنوان یکی از اجزای تشکیل دهنده از همان آغاز انتخاب نمود. نه اینکه بعد از اتمام طراحی، مبادرت به انتخاب آن کرد. لازم نیست که طراحی رنگ چیزی به هزینه های ساخت و ساز و یا تعمیرات اضافه کند. کافی است که از رنگ ها به عنوان یک جزء در ترکیب با سایر اجزا به موقع و به جا استفاده شود. تناسب و تأثیر گذاری رنگ بر روند طراحی شامل موارد زیر است    :

·          هماهنگی با حال و هوای محیط

·          جلب توجه

·          تعدیل کردن فضا از نظر بزرگ و کوچک جلوه دادن آن

·          جداسازی و تعریف فضا

·          همسان و همگون کردن بافت فضا

تهیه الگوی انتخاب رنگ

نخستین نکته ای که باید به هنگام انتخاب الگوی رنگ مدنظر داشته باشید، شخصیت خود شماست. در تهیه الگوی رنگی مناسب ابتدا باید به این سؤالات مقدماتی پاسخ دهیم :
1. چه نوع فعالیتی قرار است در این مکان انجام گیرد؟
2. چه نوع رنگ های طبیعی در این مکان وجود دارد؟ به چوب و آجر و سنگ به کار رفته در آن نگاه کنید.
3. به چه مقدار نور احتیاج است؟
4. آیا در اینجا مایل به داشتن فضایی اساسا گرم یا سرد هستید؟
5. آیا در پی ایجاد محیطی برانگیزاننده و شاد یا فضایی ساکت و آرام هستید؟
6. آیا مایلید فضای اتاق بزرگ تر یا کوچک تر از اندازه عادی آن به نظر رسد؟
7. شکل اصلی اتاق چیست؟ آیا باریک و طویل یا کوتاه و پهن است؟
8. سقف اتاق بلند است یا کوتاه؟
تصور کنید می خواهید اتاقی را با رنگ هایی قوی، درخشان و انگیزاننده رنگ آمیزی نمایید. چنین خصوصیتی معمولا موجب کوچک تر به نظر رسیدن فضای ظاهری اتاق می شود. در اینجا قرمز، سرخابی، نارنجی و زرد اثر دلخواه شما را دارا خواهند بود. این رنگ ها در اتاق هایی که فعالیت و جنب و جوش فراوانی در آنها انجام می پذیرد، بیشترین تأثیر ممکن را بر جای می گذارند.
از سوی دیگر، امکان دارد خواهان محیطی آرام تر و راحت تر و ساکت تر باشید. رنگ های سبز، فیروزه ای، بنفش تیره و آبی فراهم آورنده چنین فضایی هستند.
در انتخاب رنگ ها، کاربرد اتاق و سبک تزیین به میدان می آیند. ته رنگ هایی که برای بخش های خصوصی (اتاق خواب و حمام) انتخاب می کنید ممکن است با ته رنگ های انتخاب شده برای اتاق های عمومی خانه فرق داشته باشد. عواملی که باید در نظر گرفته شود به شرح زیر است:

·         آیا اتاق، مرکز فعالیت خانواده یا محل تجمع برای سرگرمی است؟ رنگ های گرم برای اتاق های محل فعالیت مانند اتاق های خانوادگی، اتاق نهار خوری، اتاق های کودکان و نیز برای آشپزخانه، و حتی شیرخوارگاه انتخاب های مناسبی هستند. مطالعات نشان می دهد که خردسالان به ته رنگ های درخشان، واکنش شادمانه دارند

·         می خواهید اتاق شما حالت رسمی داشته باشد یا غیررسمی؟ دو مبلمان که از هر حیث مثل هم باشند ولی رنگ آنها متفاوت باشد، می تواند حالت های متفاوت ایجاد کند.

·         برای سبک زندگی شما چه رنگ هایی مناسب تر است؟ رنگ های روشن ممکن است برای اتاق خواب مناسب باشند اما برای اتاق خانوادگی مناسب نباشند.

·         آیا می خواهید حالت رنگ را از آستانه یک اتاق فراتر ببرید و فضاهایی را که به هم راه دارند به یکدیگر پیوند دهید؟ اگر فضایی از فضای دیگر قابل رؤیت باشد این کار نتیجه خوب می دهد.

 

تأثیرات حاصل از رنگ ها

رنگ ها در دو بستر اصلی در محیط حضور می یابند:
1. پوشش های اصلی فضاها شامل دیوارها، کف ها، سقف ها و درها .
2. لوازم دکوراسیون شامل مبلمان، پرده ها، فرش و غیره .
در مقام مقایسه این دو قالب با هم، به لحاظ نقش دکوراسیونی شان در محیط، پوشش های فضا از اهمیت بیشتری برخوردار می باشند، زیرا که نسبت به لوازم دکوراسیونی ثابت تر بوده و به گونه ای نقش پس زمینه را برای آن لوازم اجرا می کنند.
در میان این پوشش ها، دیوارها به جهت وسعت حضورشان در فضا، جایگاه ویژه ای داشته و میزان تأثیر گذاریشان بر دیگر لوازم دکوراسیونی بسیار چشمگیرتر است. گذشته از موضوع تأثیر بر روی دیگر لوازم محیط، دیوارها و رنگ انتخابشان در تغییر وسعت و نور فضا نیز بسیار مؤثر است.

رابطه متقابل رنگ ها

هر رنگی باید در ارتباط با رنگ های دیگر فضا انتخاب شود. بنابراین باید هر یک را با رنگ محیط اطراف سنجید. رنگ ها در مجاورت با یکدیگر تاثیرات مهم خود را به نمایش می گذارند. پس مهم است که بتوان تاثیرات آنها را بر هم ، کنتل و پیش بینی کرد. بسیاری اوقات آنها به تنهایی بی اثر هستند، اما وقتی در کنار یکدیگر قرار می گیرند، قدرت و زندگی را به نمایش می گذارند.

درجه بندی و نسبت رنگ ها

رنگ ها چرخه ای از رنگ را تشکیل میدهند. برخی تک رنگ ها در طبیعت و چرخ رنگ حتی اگر به درستی و به نسبت صحیح به کار برده شوند، نسبت به بقیه رنگ ها غالب هستند. به سادگی میتوان رنگ ها یا فام های غالب را در چرخ رنگ تشخیص داد. تغییر نسبت رنگ ها به هنگام کامل و یکپارچه شدن نشان میدهد که کدام رنگ غالب است. تشخیص رنگ های غالب در طراحی ها بسیار مهم است.

تک رنگ های غالب

به هنگام ترکیب، رنگ های گرم زودتر از رنگ های سرد خودشان را ظاهر می کنند. به ویژه زمانیکه رنگ های متفاوت به نسبت های مساوی با هم ترکیب شوند. رنگ های گرم تر نسبت به رنگ های سرد تر، زودتر از خود واکنش نشان می دهند، به همین دلیل است که رنگ های گرمتر در پس زمینه قرار می گیرند. از نظر روانی، رنگ های گرمتر مانند قرمز، نارنجی و زرد به طور طبیعی مهیج تر و محرک تر هستند و در عین حال رنگ های سرد مانند آبی، سبز و یا بنفش حس آرامش بخشی را ایجاد می کنند.

کرومای غالب

رنگ های خالص تر پیشتاز و غالب هستند، در حالیکه رنگ های ممزوج یا خاکستری این چنین نیستند. البته همان طور که گفته شد، این در حالتی است که نسبت های مساوی از هر کدام در کنار یکدیگر قرار گیرند. به یاد داشته باشید که چشم به طور طبیعی رنگ های پر رنگ و شدید را جذب میکند. آگاهی از این موضوع که کدام رنگ غالب است به ما کمک میکند تا آن را به دلیل قدرت بخشیدن سایر رنگ های دیگر به مقدار زیادی به کار نبریم. اگر می خواهیم فضا عمق بیشتری داشته باشد ، باید بدانیم کدام رنگ ها خود را زودتر ظاهر می کنند و کدامیک دیرتر. رنگ های غلیظ در پیش زمینه و رنگ های ضعیف (کمرنگ) در پس زمینه استفاده می شوند. رنگ های ضعیف، تورفتگی و عمق را بیشتر می کنند.

تأثیر تیرگی و روشنی رنگ

رنگ های روشن تر غالب تر از رنگ های تیره به نظر می رسند، زیرا رنگ های روشن نور را بازتاب داده و درخشان تر به نظر می آیند و همین موجب جلب توجه بیشتر می شود. این قاعده را می توان در رنگ آمیزی و انتخاب رنگ دکوراسیون داخلی برای بیشتر جلوه دادن سطوح دلخواه به کار برد. اگر فضایی دارای مقادیر متوسطی از رنگ تیره و مقادیر اندکی رنگ روشن باشد، چشم به طرف فضای روشن تر جلب می شود. بنابراین مهم است که برای جلب توجه از رنگ قوی با نور زیاد استفاده شود.

نسبت رنگ ها

به عنوان قانون کلی در طراحی رنگ در فضای داخلی، معقول تر آن است که از رنگ های قوی و غالب به مقدار کم استفاده کنید، در غیر این صورت در فضا غلبه کرده و باعث میشود فضا ناراحت کننده به نظر برسد. استفاده از رنگ های غالب و قوی به مقدار کم به رنگ های بی اثر روح می بخشد.

حقه های رنگ

روشی که در بکار گیری رنگ ها استفاده می شود می تواند ابعاد ظاهری اتاق را تغییر دهد:

·         رنگ های قوی یا گرم، مثل قرمز و نارنجی مایل به قرمز، باعث نزدیک تر به نظر رسیدن دیوارها و کوچک تر به نظر رسیدن فضا می شود.

·         رنگ های سرد باعث عریض تر به نظر رسیدن فضا و به بیرون رانده شدن دیوار ها می شود، خصوصا اگر دیوارها، کف و سقف همگی با یکدیگر مرتبط باشند و کلیتی موزون را تشکیل دهند.

·         یک راهرو، کوتاه تر و باریک تر به نظر می رسد اگر دیوار انتهایی در یک رنگ گرم پوشیده شده و یا با یک رنگ گرم رنگ آمیزی شده باشد.

·         یک فضای کوچک در صورتی که همه سطوح آن با رنگی روشن و مشابه پوشیده شده و دیوارهای آن نورگیر باشند، بزرگ تر به نظر خواهد رسید.

·         یک سقف بلند که با رنگی تیره تر از رنگ دیوار ها رنگ آمیزی شده باشد، کوتاه تر به نظر خواهد رسید، حتی اگر اختلاف کم باشد.

·         سقف اگ با رنگی روشن تر از رنگ دیوارها پوشیده شده باشد، یا اگر در سراسر محیط سقف، قرنیزهایی تیره رنگ تر از سقف نصب شده باشد، بلندتر به نظر خواهد رسید.

·         یک سقف خیلی بلند را می توان با اضافه نمودن یک خط تلاقی در ارتفاع میانی کل دیوارها و رنگ نمودن دیوار زیرین با سایه ای تیره تر نسبت به دیوارهای بالایی و ایجاد یک ازاره، کوتاه تر نشان داد.

·         با جادوی رنگ، عیوب اتاق را بپوشانید. اگر دیوارها، درگاهی، پنجره یا شکاف و جلو آمدگی های مختلف شکسته شده، این سطوح را با زدن رنگ سفید یا روشن بر چهارچوب ها و همه آنها، بپوشانید. با هم رنگ کردن قسمت های نازیبا (مانند محل یک شومینه قدیمی) آنها را نامرئی کنید. برای سطوح ناهموار دیوارها، ته رنگ تیره یک پوشش کامل است.

·         با تأکید بر جزئیات معماری مانند چوبکاری، روکش چوبی زدن یا موجدار کردن با رنگ سفید در برابر دیوارهای ته رنگ گرم، کیفیت اتاق را افزایش دهید.

·         با الگوسازی یا پرداختکاری ظریف مانند نقاشی اسفنجی یا شانه ای، به دیوارها رویکرد هنری داشته باشید. می توانید با نقاشی سه بعدی که چشم را گول می زند، حاشیه های برجسته و قالب گیری تاجی شکل گچ بری شده تا کشیدن منظره به اندازه تمام یک دیوار، اثرهای ویژه ای ایجاد کنید.

·         مبلمان نیز از تقویت رنگ سود می برد. پرداخت نهایی با رنگ و چاپ رنگی، و پارچه های دارای ته رنگ شاد می تواند یک اتاق پر از تکه های مختلف را احیا و یکپارچه کند اما یک رنگ انتخاب کنید که بر طرح مسلط باشد.

بنابراین زمانی که خصوصیات یک اتاق را از لحاظ بصری با هم تطابق می دهید، باید به ارزش و جلوه رنگ ها توجه کنید. در حالی که آبی و سبز به عنوان رنگ های سرد در فضای اتاق شناخته می شوند، آبی فیروزه ای زنده می تواند درست به اندازه آجری کم رنگ، رنگ گرمی باشد. در کنار تغییر اندازه بصری اتاق، رنگ همچنین می تواند در ابعاد کوچک برای مشخص کردن یا تأکید بر فضاهای مختلف به کار رود. استفاده از دسته ای گل آلاله سفید در برابر دیوار یاسی روشن یا لاله های قرمز در برابر دیوار سفید، همان قاعده را با تأثیرات متفاوت به کار می گیرد. در ابعاد کوچک تر، اشیاء یک رنگ که روی پیش بخاری یا روی قفسه ها و میزها چیده شده اند، می توانند تناسب اتاق را افزایش دهند یا رنگ های خاصی را به آن اضافه کنند.